Върховният съд на Венецуела от участие в изборите тази година, съобщава

...
Върховният съд на Венецуела от участие в изборите тази година, съобщава
Коментари Харесай

Венецуела дисквалифицира основен кандидат на опозицията за президент

Върховният съд на Венецуела от присъединяване в изборите тази година, оповестява Агенция Франс Прес.

Съдът удостовери 15-годишната възбрана на 56-годишната Мачадо да заема обществена служба. Също по този начин не позволява и възможния заместител от опозицията - някогашния претендент за президент Енрике Каприлес, който преди години поради митинги против ръководещите бе задържан.

Съединените щати и други неведнъж са призовавали за възобновяване на дисквалифицирани опозиционни претенденти преди избори, за които към момента не е избрана дата.

Правителството на Мадуро и опозицията се споразумяха в диалози в Барбадос предходната година да проведат свободен и почтен избор през 2024 година с наличието на интернационалните наблюдаващи.

Заради това съглашение Съединените щати смекчиха глобите против Венецуела, позволявайки на Chevron да възобнови стеснен рандеман на нефт като част от напъните да задържи международните цени, до момента в който Западът постановяваше наказания против Русия поради войната в Украйна. Това докара и до замяна на пандизчии.
 Chevron и Венецуела подписват договорка за увеличение на производството на нефт
Chevron и Венецуела подписват договорка за увеличение на производството на нефт

Министърът на петрола на Венецуела: Смесени компании и произвеждане на нефт, както постоянно сме правили

Но Върховният съд сподели, че в петък Мачадо е дисквалифицирана поради присъединяване си

Гуайдо, който в този момент е в заточение, беше приет от десетки страни за законен победител на изборите през 2018 година, н а които Мадуро беше встъпил в служба за втори следващ мандат макар изказванията за измами.

В решението си против Мачадо съдът сподели, че заговорът на Гуайдо е довел до " незаконна обсада на Боливарска република Венецуела, както и до нахално лишаване на фирмите и благосъстоянието на венецуелския народ в чужбина, със съучастието на корумпирани държавни управления. "

Мачадо е гневен съперник на " чавизма ", марката популистка лява идеология, оставена от някогашния президент Уго Чавес и поддържана от Мадуро. Тя завоюва голяма поддръжка на първичните избори предишния октомври, които я потвърдиха като опозиционен претендент за президент, макар дисквалифицирането ѝ от държавните институции за хипотетична корупция - обвиняване, необятно считано за измислено - и за поддръжка на наказания против Каракас.

Каприлес също беше претендент в първичния избор, управителен от опозицията , само че остана настрани в интерес на Мачадо. Той беше обсъждан като вероятен заместител, в случай че тя бъде възпрепятствана да се кандидатира.
 Осъдиха венецуелски опозиционер за офанзивата с дрон против Николас Мадуро
Осъдиха венецуелски опозиционер за офанзивата с дрон против Николас Мадуро

Хуан Рекесен получи присъда от осем години затвор

Преизбирането на Мадуро през 2018 година беше посрещнато със наказания.

След съглашението от Барбадос и под натиска на Съединените щати Върховният съд сътвори механизъм, посредством който бъдещите претенденти да оспорват своята дисквалификация.

Мачадо подаде тъжба против нейната недопустимост по механизма , само че Каприлес употребява друг метод за обжалване - повода, посочена от съда в петък, с цел да удостовери възбраната му.

" Днес, повече от всеки път, дано нищо и никой не ни в профил от изборния маршрут, написа Каприлес на X след решението. 2024 би трябвало да бъде годината на венецуелския народ. "
 Мадуро разгласи впечатляваща победа на социалистите на локалните избори във Венецуела
Мадуро разгласи впечатляваща победа на социалистите на локалните избори във Венецуела

Само 41,8% от записаните гласоподаватели отидоха да гласоподават

Мадуро в четвъртък сподели, че съглашението от Барбадос е " мъртво ", откакто държавните управляващи настояват , че са осуетили голям брой заприказва за неговото ликвидиране.

Мадуро не е удостоверил, че ще се кандидатира за трети мандат, само че се чака да го направи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР